Metode avansate de analiză și control în hemodinamică cu aplicații în chirurgia vasculară periferică – MAACH

Consorțiul proiectului:

  1. Universitatea POLITEHNICA Bucuresti, CCAS
  2. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  3. Advanced Studies and Research Center
  4. Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca
  5. Institutul Național pentru Cercetări Aerospațiale INCAS
  6. Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca 

CARACTERISTICI ALE REZULTATULUI FINAL  

  1. Stand experimental, pentru curgerea pulsatorie în bypass de artera femurala.

După știința noastră este primul stand realizat în țara  noastră care să permită investigarea unor curgeri pulsatorii similare celor dintr-un segment al sistemului circulator uman prin metoda PIV. Pentru a putea realiza investigații PIV a curgerii pulsatorii prin modelul de bypass în cadrul proiectului a fost proiectat și realizat un modul pentru generarea semnalelor de declanșare a secventei de măsurare PIV sincronizate cu valoarea instantanee a debitului de pe semnalul analog furnizat de debitmetru. In aceste condiții devine posibila cartografierea câmpurilor de viteza în diferite zone “vulnerabile” ale unui bypass la diferite momente ale ciclului cardiac, identificindu-se parametrii si structuri de curgere cu rol în declanșarea hiperplaziei mionintimale.

  1. Reconstruct3D” este un produs informatic realizat pentru utilizarea pe platforme Windows.

Este o aplicație proiectata și implementata special pentru prelucrarea de imagini medicale CT și nu depinde de alte produse software. Aplicatia software dezvoltata in cadrul proiectului este unica la nivel national. Conceptul proiectului de cercetare in sine este inovator prin faptul ca pune bazele unei metodologii de investigare medicala si de tratare a pacientilor in mod personalizat. Aceasta abordare de tratament personalizat pentru fiecare pacient se înscrie în tendințele actuale pe plan internațional. Produsul „Reconstruct3D” foloseste ca date de intrare seturi de imagini medicale obtinute prin scanarea pacientului la un echipament CT. Din aceste imagini sunt extrase zonele de interes medical si prin prlucrarea automata in aplicatie sunt generate modele virtuale tridimensionale, la scara reala a vaselor de sange cu anastomoze sau a bypass-urilor. Aceste modele sunt exportate atât pentru realizarea rapida a unor prototipuri cat si pentru analiza curgerii sângelui. Pe baza datelor rezultate se pot construi bypass-uri cu forme si dimensiuni individualizate pentru pacientul in cauza, pentru zona vizata, urmărindu-se creșterea ratei de succes în cazul intervențiilor chirurgicale. Aplicația permite generarea de modele tridimensionale pentru orice organ intern dacă imaginile medicale sunt adecvate.

  1. Instrument (Model) pentru simularea functionarii unui circuit hidraulic care simuleaza curgerea pulsatorie printr-un segment vascular (by-pass)

Rezultatele simulărilor prezentate mai sus vin sa dovedească utilitatea instrumentului dezvoltat prin faptul ca permite obținerea unor informații care nu pot fi obtinute in vivo (ex. variatiile in timp a presiunilor in segmentele bypassului, defazaje intre semnale) rezultate. Posibilitatea de a obtine rapid un prim set de informatii privind parametrii hemodinamici si variatia lor in timp in diferite segmente ale bypassului si pentru o diversitate de cazuri este incontestabil un ajutor in estimarea ponderii diversilor parametri morfometrici sau fiziologici in dezvoltarea conditiilor de aparitie a cauzelor care duc la ischemia critica. Dupa stiinta noastra un astfel de instrument nu a fost dezvoltat până la aceasta ora.